Folyadékhűtő rendszerek

Folyadékhűtő rendszerek

Szivárgásvizsgálat

mi is az a szivárgásvizsgálat?

A hűtőrendszereknek van egy elfogadott éves szivárgási rátája. Ez általánosságban a töltetnek az 1-3 %-a. A szivárgás keresése során azt vizsgáljuk, hogy a hűtőrendszerben tapasztalható-e ennél nagyobb mértékű szivárgás. Ha igen akkor feladatunk megállapítani annak helyét, hogy a javítás minél hamarabb megtörténhessen. A szivárgásvizsgálat egy kötelező feladat a hűtőberendezés üzemeltetők számára!

Jogi háttere

2015. február 18. napján hatályba lépett a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II.10.) kormányrendelet.

Az új rendelkezések szerint a klímagáz*-szabályozás – ideértve a fluortartalmú üvegházhatású gázokat és ózonréteget lebontó anyagokat -, ezzel együttesen a végrehajtási feladatok ellátása a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság feladatkörébe került.

Cégünk rendelkezik a szivárgásvizsgálat elvégzéséhez szükséges cégképesítéssel, amelyet az NKVH rendszerében Ön is ellenőrizni tud. A dokumentálás a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság weboldalán történik. 

(*klímagáz: a klímaváltozást okozó fluorenizált üvegházhatású gázok -F-ÜHG- és az ózonréteget lebontó anyagok –ORLA- e rendelt szerinti gyűjtőneve)

Szivárgásvizsgálat
Kötelező szivárgásvizsgálat

TOVÁBBI HASZNOS TUDNIVALÓK

Leggyakrabban a helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló- és hőszivattyú berendezések esetén szükséges szivárgást vizsgálni. Ilyen berendezések: technológiai hűtők, folyadékhűtők, hűtőaggregátok, hűtve szárító berendezések, hűtőkamrák, hőszivattyúk, légkondicionáló rendszerek. 

A vizsgálat elvégzésének gyakorisága attól függ, hogy mekkora a hűtőközeg töltet alapján számított CO2 egyenérték (5-49 tonna esetén évente, 50-499 tonna esetén 6 havonta, ennél magasabb CO2 érték esetén 3 havonta). Ellenőrizze, hogy saját berendezésének aktuális-e már a következő szivárgás kivizsgálata és ha igen, ne habozzon megkeresni minket elérhetőségeink valamelyikén!

Gyakori kérdések

Fontos kérdések szolgáltatásainkkal és klímáinkkal kapcsolatban

Budapest és 60 kilométeres vonzáskörzetében érhetőek el szolgáltatásaink.

Honapunk kapcsolati űrlapján, az info@tomaklima.hu e-mail címen, a +36 (30) 378 9904-as telefonszámon, illetve a hivatalos Facebook oldalunkon keresztül is elér minket. 

A hét minden napján elérhetőek kollégáink.

Mindenképpen kell időpontot egyeztetni. Munkatársaink általában 1-2 hét elteltével szoktak kimenni a helyszínre.

Hétfőtől péntekig, illetve előre egyeztetett időpont alapján akár hétvégén is.

Nehéz meghatározni. Az élettartamot befolyásolja a berendezés telepítési helye, milyen gyakran használják a klímát, a telepítés körülményei, karbantartás mennyisége, minősége, milyen feladatra használják a berendezést. Fujitsu és Fisher berendezéseink esetén ez lehet akár 10 év. (Azonban olyan gyorsan változik a technológia, hogy manapság nem marad egy gép ennyit üzemben hamarabb lecserélik.)

Nem, csak az általunk forgalmazott készülékek szerelését vállaljuk. A szervízellátást és a garanciális feltételeket csak ezekhez a gépekhez tudjuk biztosítani.

A hiba jellegétől, és az alkatrész áraktól függően minden esetben egyedi ajánlatot adunk.

A berendezés használatától, illetve a telepítés helyétől függ. Ha egy berendezést csak hűtésre használnak, az évi 1 elegendő lehet, de javasolt hűtés előtt átnézetni, hűtési ciklus végén pedig kitakarítani. Egy hőszívattyúsan is üzemelő berendezést évi 2x is javasolt átnézetni. Ezek a minimum számok, ha erősebben szennyezett a berendezés, akkor sűrübben javasolt, ebben kérje szakértőink segítségét.

Igénytől és a klímák számától is függ, az alapárunk 10.000 Ft + ÁFA / klíma.

Nem, a szivárgásvizsgálat egy különálló szolgáltatás.

Gyakorlatilag igen. Régebben voltak csak hűtős berendezések, manapság azonban az összes berendezés képes fűteni is. Vannak berendezések, amik kifejezetten fűtésre lettek tervezve, ezeknél már ezt vették fő tervezési szempontnak.

Kérjen ajánlatot Kapcsolati űrlapunkon keresztül!

Hívjon minket a +36 (30) 378 9904 telefonszámon!

Írjon nekünk az info@tomaklima.hu címre!

FARSANGI KLÍMA AKCIÓ!

Szerezze be 10% kedvezménnyel új oldalfali split klímáját FEBRUÁR 15-IG, mely nyáron hűti, télen fűti otthonát. Ingyenes helyszíni felméréssel és kedvező árú, gyors beszereléssel.