Szolgáltatásaink

Tekintse meg szolgáltatásainkat

Szivárgásvizsgálat

A szivárgásvizsgálat egy kötelező feladat a hűtőberendezés üzemeltetők számára.

2015. február 18. napján hatályba lépett a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II.10.) kormányrendelet.

Az új rendelkezések szerint a klímagáz*-szabályozás – ideértve a fluortartalmú üvegházhatású gázokat és ózonréteget lebontó anyagokat -, ezzel együttesen a végrehajtási feladatok ellátása a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság feladatkörébe került. (*klímagáz: a klímaváltozást okozó fluorenizált üvegházhatású gázok -F-ÜHG- és az ózonréteget lebontó anyagok –ORLA- e rendelt szerinti gyűjtőneve)

Kérjen ajánlatot a szivárgásvizsgálat elvégzésére, Tóth Károly +36 31 782 1552 telefonszámon vagy info@tomaklima.hu e-mail címen.

A szivárgásvizsgálatról röviden:

A hűtőrendszereknek van egy elfogadott éves szivárgási rátája. Ez általánosságban a töltet 1-3 %-a. A szivárgásvizsgálat során azt vizsgáljuk, hogy a hűtőrendszeren tapasztalható-e ennél nagyobb mértékű szivárgás. Ha igen akkor feladatunk megállapítani annak helyét, hogy a javítás minél hamarabb megtörténhessen.

A rendelkezés értelmében a szivárgásvizsgálat gyakorisága 2015-ben

Hűtőközegek töltet alapján számított CO2 egyenérték Szivárgásvizsgálat gyakorisága
5-49 Tonna CO2 évente
50-499 Tonna CO2 6 havonta
≥500 Tonna CO2 3 havonta

Leggyakrabban az alábbi hűtőberendezés fajták esetében szükséges szivárgást vizsgálni:

Helyhez kötött hűtő-, légkondicionáló- és hőszivattyú berendezések, mint

  • Technológiai hűtők
  • Folyadékhűtők
  • Hűtőaggregátok
  • Hűtveszárító berendezések
  • Hűtőkamrák
  • Hőszivattyúk
  • Légkondicionáló rendszerek

Cégünk NKVH rendszerében regisztrált vállalkozás. A szivárgásvizsgálatok dokumentálása a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság weboldalán online formában történik. Bővebb információt itt talál: http://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/

Cégünk a szivárgásvizsgálat elvégzéséhez szükséges cégképesítéssel rendelkezik, amelyet az NKVH rendszerében Ön is ellenőrizni tud.