Mennyi egy hőszivattyú fogyasztása?

Mennyi egy hőszivattyú fogyasztása?

Mennyi egy hőszivattyú fogyasztása?

Jelenleg a magyar lakosság nagy részét az foglalkoztatja, vajon a háztartásának fogyasztása hogyan aránylik majd ahhoz a felső korláthoz, amit túllépve már jelentős kiadás többlettel kell számolnia a családnak. Mennyire fér bele ebbe egy klímaberendezés? Lehet-e alternatívája egy hőszivattyú a megszokott fűtő eszközöknek? Határozottan igen! Persze, ahogy az életben a legtöbb dolog, ez sem ilyen egyszerű. Az alábbiakban leírunk néhány hasznos tudnivalót a teljesség igénye nélkül, hogy mitől függ egy hőszivattyú fogyasztása.

Mennyi egy hőszivattyú fogyasztása?

Hova érdemes hőszivattyút telepíteni?

Ajánlott minden egyes házépítésnél és nagyobb lakás felújításnál generálkivitelezőt, de legalábbis szakszerű kivitelező céget megbízni (szerződéssel és számlával, ahogy illik), ha a hőszivattyús rendszer mellett döntünk. Az épület szigetelése, gépészete és még számos, a kivitelező cég illetékességi körébe tartozó paraméter fogja befolyásolni leendő hőszivattyúnk teljesítményét, hatásfokát. Ezért egyrészt feltétlenül informáljuk őket az általunk kiválasztott berendezésről és annak igényeiről, másrészt legyen olyan írásos nyoma, hogy vállalják ezen feltételek teljesítését, mely alapján számonkérhetővé válnak, ha esetleg mégsem valósult volna meg valami a berendezés követelményei közül. 

Talán sokan felkapták a szemöldöküket arra, hogy lakásfelújítás esetén is gondolkodhatunk hőszivattyúban. Bizony! Ne tévesszen meg senkit az, hogy általában házakban szoktunk találkozni velük, ugyanis a hőszivattyúkat nem csak kizárólag házak (és főleg nem csak új házak) fűtésére illetve hűtésére szokták alkalmazni, hanem lakások, sőt bizonyos esetekben akár panellakások fűtésére-hűtésére is! Persze, ez utóbbi esettel valóban csak ritkább esetben találkozni, de semmiképp se kategorizáljuk lehetetlennek. 

A hőszivattyúk fogyasztása kedvezőbb lehet a hagyományos fűtásberendezéseknél.

Milyen értékektől függ egy hőszivattyú fogyasztása?

Minden esetben ki kell számolni egy adott épületre, hogy mekkora a hővesztesége -15 fokos külső hőmérsékletnél. Ez a hőveszteség kisebb szigetelésnél nagyobb lesz, egy jobban szigetelt épület esetében pedig értelemszerűen kisebb. 

A COP érték és a hőszivattyú fogyasztása közötti kapcsolat

Minden esetben ki kell számolni egy adott épületre, hogy mekkora a hővesztesége -15 fokos külső hőmérsékletnél. Ez a hőveszteség kisebb szigetelésnél nagyobb lesz, egy jobban szigetelt épület esetében pedig értelemszerűen kisebb. 

A hőszivattyús rendszer energiafogyasztása nagyban függ a hőszivattyú COP értékétől  is. A COP (Coefficience of performance, más néven hatékonysági mutató) érték azt mutatja meg, hogy 1kw villamos energiából hány kw hőenergiát állítunk elő. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a készülék hatásfoka, annál gazdaságosabb a működése. Hűtőteljesítmény vizsgálatakor a hatékonyságot az EER érték adja meg, ami tehát azt mutatja, hogy 1kw villamos energiából hány kw hűtési energiát állít elő (hány kw hőenergiát von el) a hőszivattyú berendezésünk. 

GEO és H tarifa

Ha házunk hőszivattyús rendszerrel van felszerelve, akkor magát a hőszivattyút külön villanyórával kell ellátni minden esetben. Hőszivattyús fűtési rendszerekhez az áramszolgáltatótól kedvezményes áramtarifa is elérhető. Ez a GEO tarifa illetve a H tarifa. Ezzel a két tarifával a hőszivattyús fűtő berendezések lényegesen olcsóbban működtethetők.

Mennyi egy hőszivattyú fogyasztása?

Kitől és hol vásároljak hőszivattyút?

Mindenképpen olyan, leinformálható, számlaképes, jótállást is biztosító cégtől vásároljon hőszivattyút, ahol nem csak eladják a berendezést, de tapasztalt szakértők segítségével előzetesen felmérik a helyszínt, meghatározzák az épület paraméterei alapján, hogy milyen hőszivattyú berendezés lenne az Ön otthona számára a legmegfelelőbb és számlaképesen telepíteni, üzembe helyezni is tudják őket. Olyan szakemberekre, akikre később, esetleges kérdések vagy problémák esetén is számíthat.

Büszkén állíthatjuk, hogy az 1999 óta tevékenykedő, tehát klímák és hőszivattyúk terén több mint 20 éves tapasztalattal rendelkező Toma Klíma csapata minden fent említett kritériumnak eleget tesz, így várjuk szíves megkeresését, ha hőszivattyúban gondolkodna: ingyenes helyszíni felmérés után nem csak a legoptimálisabb (pl. Fisher) hőszivattyú készülékre vagy rendszerre fogunk ajánlatot adni, de annak szakszerű telepítésére is. A későbbiekben pedig, természetesen, karbantartás tekintetében is állunk majd rendelkezésére.

Ha kíváncsi a megújult Fisher hőszivattyú részleteire, ajánljuk szíves figyelmébe a forgalmazó által készített előadást, melyet ide kattintva tekinthet meg.

Szólj hozzá!

Kérjen ajánlatot Kapcsolati űrlapunkon keresztül!

Hívjon minket a +36 (30) 378 9904 telefonszámon!

Írjon nekünk az info@tomaklima.hu címre!

FARSANGI KLÍMA AKCIÓ!

Szerezze be 10% kedvezménnyel új oldalfali split klímáját FEBRUÁR 15-IG, mely nyáron hűti, télen fűti otthonát. Ingyenes helyszíni felméréssel és kedvező árú, gyors beszereléssel.