Klíma tervezés a megfelelő szakemberrel

Klíma tervezés a megfelelő szakemberrel

Klíma tervezés a megfelelő szakemberrel

Akik szeretnének beszereltetni bármilyen klímaberendezést, minden esetben eljutnak a „kitől, és mit?” dilemmához. Kit lenne érdemes megbízni a klíma telepítésével: nagy céget vagy egyéni vállalkozót? Vajon a választott cég vagy személy jól dolgozik? A klímát nekem kell kiválasztani vagy a szerelő segít ebben? Honnan tudom hogy a választott légkondicionáló lesz a megfelelő?
Rengeteg információ van az interneten ami még több kérdést vet fel az emberben a klíma tervezés pillanatától kezdve.

Klíma tervezés Budapesten és környékén

A megfelelő klíma és a szakember kiválasztása

Az én meglátásom szerint a „Mit?” meghatározza a „Kitől?” kérdésre a választ, mert nem szerel minden vállalkozó vagy cég minden márkát és típust. Érdemes a hirtelen döntéseket elkerülni, hiszen egy légkondit akár 10-15 évig is nézni fogjunk a falon és használni, célszerű utánakérdezni. A Budapesten és környékén is tevékenykedő csapatunk többször is kapott olyan megkeresést már a klíma tervezés során, amelyben cégünk tanácsát kérték a megfelelő klíma kiválasztásában. Javasolt utánanézni, forgalmazók oldalán keresgélni, információkat gyűjteni, hiszen a legtöbb esetben egy komolyabb oldalon van segítség. Ha már megvan nagyjából a „Mit?” akkor jöhet a „Kitől?”. Megvan legalább a márka és megvan, aki azt a márkát tudja szállítani, szerelni, beépíteni. Viszont sok mindenki foglalkozhat a kiszemelt márkával, ezért érdemes kérdezni több helyen is. Van ma már lehetőség segítséget kérni egy berendezés forgalmazójától is. Ezek az információk általában a forgalmazó központi webhelyén elérhetőek, de lehet ismeretségi alapon is, ajánlás útján. Ha esetleg családtagnál, barátnál már dolgozott egy szakember és szép is, jó is az elvégzett munka, akkor érdemes rákérdezni, ajánlja-e? 

A klíma tervezés során, természetesen lehet más sorrendben is hozzá jutni a berendezéshez, és a vállalkozóhoz. Vannak esetek amikor lehet tudni, hogy van egy kiváló szakember, aki foglalkozik bizonyos márkákkal, típusokkal és tud róla rengeteg információt, így tud segíteni a kiválasztásban és a felmerülő kérdésekre is tud válaszolni.

Ha a berendezést forgalmazó cég által javasolt szakemberrel vesszük fel a kapcsolatot, akkor is az információszerzés az egyik legfontosabb lépés a felmérés előtt. Ez vonatkozik az interneten talált telepítő vállalkozókra is. Akiket nem ismerünk, azokról érdemes referenciákat keresni, akár fotókat, akár véleményeket.

Innentől válik érdekessé az a kérdés, hogy „Megbízható?” vagy „Jó szakember?”. Ezt szinte lehetetlen meghatározni. Ha van információforrás, azt ki kell használni. Lehet ellenőrizni a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) oldalán a klímagázadatbázis fül alatt a „térképes képesített vállalkozás kereső” menü pontban. De ez csak abban segít, hogy rendelkezik-e engedéllyel a szakember, vállalkozás, vagy sem. Ez önmagában még lehet kevés, mivel ha egy szakembernek van is engedélye, nem biztos, hogy szépen is dolgozik, vagy betartja a technológiai folyamatokat, szabványokat. Az NKVH oldalán az ide tartozó szabályokat és törvényeket is meg lehet találni, amikről a telepítést végző szakembernek kell tájékoztatást adnia, de magánszemélyként is el tudja olvasni bárki.

Klíma tervezés Budapesten és környékén

A helyszíni felmérés fontossága

Ezáltal eljutottunk oda, hogy ki kellene jönnie a telepítőnek felmérnie a helyet, ahova telepíteni kell a berendezést. Ez lehet egyfajta vízálasztó, mert aki telefonba bemondja, hogy mekkora teljesítményű berendezés kell, és mennyi anyag, segédanyag kell egy laikus szavai alapján, az vélhetően nem túl alapos. Felmérés során rengeteg információ alapján választjuk ki a berendezést: Házba vagy lakásba tervezik a légkondit, illetve van-e hozzátartozó tetőtér vagy terasz? Ki lehet használni a teraszt? Hány légköbmétert kell hűteni (ezt mi kiszámoljuk)? Hányan tartózkodnak a helységben átlagban? Milyen szigetelés van a házon? Milyen a nyílászárók mennyisége, anyaga, mérete? Hova lehet elhelyezni a kültéri egységet? Milyen az ingatlan fekvése, tájolása, minősége? Szeretne a berendezéssel fűteni és ha igen, akkor mennyit? Elektromos hálózat elbírja-e (ezt is mi meghatározzuk)? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések hangzanak el egy felmérés során. Van, hogy sokkal több kérdés van, de a nagy része megválaszolásra kerül a telefonban. Ezek után a szakember csak azt teszi fel kérdésként, ami tényleg kérdés marad.

A felmérés menete alapján megfogalmazóik egy benyomás, egy vélemény az emberben. Ha megvolt a felmérés, akkor van információ, vannak árak, van berendezés típus, méret, elhelyezés. Fontos, hogy nem kötelező megrendelni, ha valami miatt nem szeretnénk azt a szolgáltatást igénybe venni, amit kínálnak ott és akkor nekünk. Lehetséges hogy a felmérést ebben az esetben ki kell fizetni, de az nem egy hatalmas összeg. Amennyiben megrendeljük a munkát, érdemes tisztázni ki mit vállal, ha szükséges, le is kell írni vagy szerepeljen az árajánlatban. Amint ez megvan, akkor már csak az időpont egyeztetést követően várni kell, hogy felkerüljön a falra a berendezés. A végeredményt véleményezni, kérdéseket feltenni addig érdemes, amíg ott van a telepítő szakember, mert ha átvettük a munkát, utólag nehéz reklamálni, ha már egyszer rábólintottunk. Itt nem meghibásodásra gondolunk, hanem például, hogy a szakember vállalta-e a gipszkarton visszajavítását, illetve mi tartozik a garancia körébe. Ha ez mind megvan, akkor ezek után már csak élvezni kell a berendezés nyújtotta kellemes hőmérsékletű levegőt.

Amennyiben később szükség van garancia érvényesítésre, ki kell hívni a telepítőt, és ha megvan a probléma, akkor kiderül mennyi idő a javítás. Szakember kiválasztása során ezért is számít kit keresünk fel, mert nem minden telepítő tud szervizelni.

Kérjen ajánlatot Kapcsolati űrlapunkon keresztül!

Hívjon minket a +36 (30) 378 9904 telefonszámon!

Írjon nekünk az info@tomaklima.hu címre!

FARSANGI KLÍMA AKCIÓ!

Szerezze be 10% kedvezménnyel új oldalfali split klímáját FEBRUÁR 15-IG, mely nyáron hűti, télen fűti otthonát. Ingyenes helyszíni felméréssel és kedvező árú, gyors beszereléssel.