Klímaberendezések helyes használata

Klímaberendezések helyes használata

Klímaberendezések helyes használata

Akinek már van otthon légkondicionálója, illetve az autójában van klíma, az megtapasztalhatta már többször is, hogy nem mindegy hogyan használja ezeket a berendezéseket. Elég sok az átfedés a klímafajták között a használatot illetően, azonban sok energiát lehet megspórolni tudatos használattal, valamint a berendezés élettartamát is növeli a tudatos és megtervezett telepítés, használat, karbantartás.

A klímaberendezések tudatos használata

Klímaberendezések fajtái, amik otthon vagy a munkahelyen elérhetőek, találkozhatunk vele:

Az autóba megtalálható klíma: megnyomjuk az „AC” gombot és kellemes hűsítő levegőt fúj be az utastérbe. Mára már léteznek hőszivattyús kivitelek hybrid hajtású és elektromos autókba is. A legtöbben csak simán hagyják üzemelni az autóval együtt. Ennek hátránya, hogy hamar „büdös” lesz, mert a műszerfal műanyag elemei, valamint a hőcserélő (elpárologtató) elemei rendkívül áthűlnek és kondenzvíz keletkezik rajtuk. Ebben a párás környezetben megragad a kosz és a por, ideális táptalajt képezve a bacilusoknak. Ezt a jelenséget el lehet kerülni, ha kikapcsolás előtt 5-10 percig ventilátor üzemmódban járatjuk a szellőztetést klíma nélkül. Így megszárad minden és a szennyeződés kockázatát csökkentjük. Természetesen a rendszeres karbantartást nem váltja ki a tudatos használat, de komfortosabbá teheti a működést és növeli az élettartamát is.

Split, multi split rendszerek

A lakosság körében leginkább elterjedt klíma fajta. Van beltéri egységük (multi rendszer esetén több is) ami kalorikusan, valamint elektronikusan össze van kötve a kültéri egységgel. Így a gépegységek együttes munkájával kellemes hűvös levegőt fúj be a lakótérbe, amennyiben hűtésre használjuk. Létezik sokféle beltéri egység: légcsatornázható, oldalfali, kazettás, parapet, design.

Érdemes odafigyelni a ventilátorral való lefújatás funkcióra, ami a mai készülékek egy részében már megtalálható. A legtöbben csak simán hagyják üzemelni a klímát, ennek azonban a hátránya, hogy hamar „büdös” lesz, mivel az alkatrészek rendkívül áthűlnek és kondenzvíz keletkezik rajtuk. Ebben a párás környezetben megragad a kosz és a por, ideális táptalajt képezve a bacilusoknak. Azonban, ha a kikapcsolás előtt 5-10 percig ventilátor üzemmódban járatjuk a légkondit, akkor csökkenthetjük a szennyeződések kockázatát és növelhetjük a berendezés élettartamát.

A Budapest és környékén tevékenykedő csapatunk többször is tapasztalta ügyfeleink körében, volt aki nem használta tudatosan a klímaberendezést a felszerelést követő első szezonban, ezáltal le is penészedett a beltéri egység ventilátora, és a belső légterelő műanyagok egy része. Kitisztítottuk teljesen a beltéri egységet és javasoltuk újra ezt a felhasználási módot. Egy év múlva hívott újra minket karbantartani és egy majdnem tiszta gépet találtunk. Csak por volt a szűrőben és máshol nem volt se kosz, se por, sem penész. Ennyit számít a tudatos használat.

VRF-VRV rendszerek

Munkahelyen találkozhatunk úgynevezett VRF-VRV rendszerekkel. Ezek lényege, hogy nagyon sok beltéri egységet (akár több mint 100db-ot) lehet rákötni nagyon kevés kültéri egységre. Felhasználói szempontból nincs sok változás a split klímához képest. Ugyanolyan működésű beltéri egységek tartozhatnak hozzá, mint a split/multi split rendszerekhez. Viszont a kültéri egység itt jóval nagyobb, jellemzően „torony” kialakítású, de vannak kisebbek is. A központi rendszerek esetében nincs mit tenni, az üzemeltető intézi a rendszer tisztíttatását, karbantartását. Amennyiben irányíthatjuk a klímát, ugyanazt javasoljuk mint a split klíma esetében. A működése ugyanaz néhány eltéréssel, de ezek leginkább technikai eltérések.

Növelje légkondicionálója élettartamát!

Fan coil-os rendszer

A másik legelterjedtebb klímaberendezés jellemzően munkahelyeken, társasházakban a Fan coil-os rendszer. Ez a rendszer úgy működik, hogy a fan coil-ba keringetünk egy gépészeti rendszer segítségével meghatározott hőmérsékletű vizet. Ezt igény szerint felfűti-lehűti egy folyadékhűtő (kompakt, kicsövezett, egyedi kivitelű), vagy hőszivattyú (monoblokk, split kivitelű). A Fan coilokban hűtési felhasználás során akár 7-8 C°-os víz is keringhet, aminek köszönhetően ugyanúgy viselkedik, mint a split klíma. Ezáltal itt is ugyanazt javasoljuk, azzal a különbséggel, hogy nem 5-10 percig érdemes járatni ventilátor üzemmódban, hanem 10-20 percig a szelepek elzárási ideje miatt, valamint a hőcserélő mérete végett.

Légkezelő, szellőztető rendszerek

Szinte mindenhol meg lehet találni az iparban, társasházakban, irodaházakban és jó néhány felsőkategóriás családi házban is. Ez a fajta klímaberendezés külső levegőt továbbítja a hűteni-fűteni kívánt területre és közben hűti, fűti, szűri a levegőt. Nagyon sokféle berendezés létezik, amiket sokféleképpen lehet alkalmazni. A többi rendszerrel szemben ez rengeteg helyet igényel, azonban kezelt friss levegővel látja el a területet, amire dolgozik. Ezek a berendezések arra lettek kitalálva, hogy csak karbantartás céljából legyenek leállítva, ezért sűrűbben érdemes karbantartani, tisztíttatni őket. A gyakoriság a minimum évente két alkalom, ha pedig a berendezés szűrői nem moshatók, akkor cseréltetni kell azokat.

Növelje klímaberendezése élettartamát!

Felület hűtés-fűtés

Családi házakban, társasházakban egyre elterjedtebb az üzemeltetési és energia költségek miatt a felületek hűtése-fűtése, mivel rendkívül hatékony megoldás hűtésre és fűtésre egyaránt. A legismertebb ezek közül a padlófűtés és a falfűtés. Jellemzően hőszivattyú állítja elő a kívánt hőmérsékletű vizet, és keringeti bele a felületben elhelyezett csövekbe a vizet egy gépészeti rendszer segítségével. Nagy hátránya, hogy lassan reagál a gyorsan változó hőigényre. Ennél a rendszernél nincs levegőszűrő, így nem párásodik le semmi. Jellemzően itt inkább gépészeti karbantartásra van szükség.

Mobil klímák

Ezek a klímaberendezések picivel olcsóbbak, mint a split klímák. Nincs kültéri egységük, de egy hatalmas levegőcsövet kell kivezetni kültérre valahogyan, amin távozhat az elvont és a hulladék hő. Itt minden egy burkolaton belül kapott helyet. Gyakorlatilag ez egy összepréselt split klíma. Kettő darab levegőszűrő van benne: az egyik felén meleget fúj, a másik felén pedig hideget kialakítástól függően. Tartályba gyűjti a kondenzvizet, amit igyekszik visszapárologtatni a levegőbe, de ha megtelik, akkor ki kell üríteni. Karbantartásigénye ugyanannyi, mint egy split klíma esetében. Használata is egyezik, tekintve, hogy ugyanúgy működik és ugyanazok a folyamatok zajlanak le benne a használat során.

A tudatos használathoz hozzá tartozik, hogy hűtés üzemmódban ne használjuk agresszíven semmi esetben sem, mert egészségtelen és felesleges. Nem hűt jobban vagy hamarabb egy klímaberendezés akkor sem, ha 16-18C°-ra állítjuk a kezelőjét. A kívánt hőmérsékletre állítsuk mindenképpen a kezelőt és inkább váltogassuk a kívánt hőmérséklet értékét 1-2C°-al, mintsem ki-bekapcsoljuk. Javasoljuk az automata ventilátor beállítást is, mert komfortosabb lesz a használata a berendezésnek.

Szólj hozzá!

Kérjen ajánlatot Kapcsolati űrlapunkon keresztül!

Hívjon minket a +36 (30) 378 9904 telefonszámon!

Írjon nekünk az info@tomaklima.hu címre!

FARSANGI KLÍMA AKCIÓ!

Szerezze be 10% kedvezménnyel új oldalfali split klímáját FEBRUÁR 15-IG, mely nyáron hűti, télen fűti otthonát. Ingyenes helyszíni felméréssel és kedvező árú, gyors beszereléssel.